Kuten kaikki tiedämme, Suomessa on tänään yleinen suruliputus Jokelan koulusurmien johdosta.Uutiset kantautuivat tännekin kovin nopeasti, ja niitä seurasimme mm. uutisten nettiversioita katsomalla melkein livenä. Sen verran kolahti tämän entisen kotikaupunkini Tuusulan kohtaama tragedia, että piti hieman punaviinillä vahvistaa uutisten katsomista. Koko päivän kyseinen aihe on ollut CNN Aasian pääuutisaihe. Töissäkään aiheelta ei voinut välttyä, brittipomon sanoja lainatakseen, hän oli luullut kaikkien hullujen suomalaisten olevan Hanoissa, mutta jokunen on jäänyt kotimaahankin. Minua asia tietenkin kosketti myös ennen kaikkea sen takia, että tämä tapahtui Tuusulassa, ja odotan vain kuulevani, että uhrien joukossa oli ainakin joku tutun tuttu.

Tämän jälkeen mietin kovasti paljon puhuttua koulukuraattorien ja -psykologien vajetta. Sitten mietin, että eihän meidän kouluaikanakaan 70-80 -luvulla ollut koulukuraattoreita eikä -psykologeja, mutta olisiko niitä tarvittukaan? Ehkä, en tiedä, mutta maailma on totisesti muuttunut parissa kymmenessä vuodessa. Meillä oli Tasokurssit ja nelikymmenpäiset luokat, tänä päivänä luokkakoot ovat puolet pienempiä ja ongelmat tuplana. Kuuntelinpa tässä pari viikkoa sitten myös erästä opettajakaveria, joka kertoi oppilaansa kirjaimellisesti heittäneen opettajaa naulakolla päähän ja karanneen ikkunasta ulos. Ei siis kovin kaukana vauriot tässäkään tapauksessa. Tuli myös mieleen, että miksi 84-miljoonaisessa Vietnamissa ei raportoida lainkaan tällaisia uutisia. Todennäköisesti sen takia, että valtio omistaa kaikki tiedotusvälineet, mutta myös sen takia, että aasialaiset ovat kohtalaisen hillittyä kansaa. Vai ovatko, onhan naisiin kohdistuva väkivaltakin täällä niiden pienten tutkimusten varjossa mitä on tehty, jos ei vallitseva, niin ainakin merkittävä ongelma. Mutta kaiken tämän vietnamilaiset haluavat varjella tiukasti pehreen ulkopuolisilta.

Jospa viikonloppuinen matka entisen Etelä-Vietnamin puolelle Ho Chi Min -cityyn eli Saigoniin kohottaisi hieman tunnelmia. Tosin sotaisissa merkeissä taitaa sujua sekin matka, sillä kohteena on mm. sotamuseo ja ne kuuluisat Viet Kongin tunnelit...

Parempia tunnelmia sinne kotimaahan, täällä eletään hengessä mukana.