Vietnamin talouskasvu on hurjassa kasvussa, toitottaa media ja ekonomistit. Itselle asia on tullut konkreettisemmaksi vasta tämän vuoden puolella, kun hinnat ovat alkaneet nousta silmissä. Toki viime syksynkin aikana tein jo havaintoja, että monet, etenkin tuontitavara, oli noussut, mutta paikallisen uuden vuoden eli tetin jälkeen nousua ei ole pidättänyt mikään.

Olen kuullut parikin kertaa YK:n pääekonomistin, joka on siis myös työkaverini, esitelmän inflaation syistä. Yhtälö on monimutkainen, öljyn hinnan nousu vaikuttaa mm.lannotteiden hintojen nousuun, mikä taas nostaa riisin hintaa. Lisäksi liikenteessä on epästabiili määrä dollareita verrattuna vietnamin dongeihin. Lisäksi dongi on sidottu dollariin, mutta heilahtelee pikkuisen. Vienti keskittyy liikaa vain tiettyihin maihin. Ynnä muuta ynnä muuta, pieni ihminen ei kaikkea tätä ymmärräkään. Olisi ehkä pitänyt lukea kansantaloustiedettä enemmän kuin yhden oppikirjan verran, mikä vaadittiin sosiaalipolittikan opintoihin.

Joka tapauksessa, viime vuoden osalta puhuttiin reilun kymmenen prosentin inflaatiosta, luoja ainoastaan tietää mitä se tulee olemaan tänä vuonna. Tästä kymmenestä prosentista huolimatta, kanan hinta on noussut 60.000 VND:sta (16.000 VND= 1 USD, 24.000 VND=1 euro) 90.000 VND:iin, Flora purkki on noussut 52.000 VND:sta 67.000 VND:iin, maitopurkki 16.000 VND:sta 21.000 VND:iin. Lisäksi kun maidit ja mopokuskit, takseista ja riksoista nyt puhumattakaan, huutavan kilvan palkan korotuksia, mutta oma palkka ei nouse kuin ehkä 5%, niin revipä siitä. Lisäksi kun sekin vähä maksetaan Yhdysvaltain dollareina, niin sitä ei edes uskalla mielessä muuttaa euroiksi.

No, eihän tässä pitäisi valittaa, kun paikalliset tekevät moninkertaisesti pienemmillä liksoilla töitä, mutta toisaalta maksavatkin vähemmän, mehän maksamme melkein kaikesta turisti/expattihinnan, paitsi minä, joka olen kova tinkaamaan ja huutamaan huijareiden kanssa kilpaa, että sekin siitä aasialaisesta kasvojen menetyksestä.

Ei pitäisi valittaa, tiedän, kesäksi luvattiin bensan hinnan nousua Suomessa yli 1,5 euron, kun se täällä maksaa puolisen euroa. Ehkäpä asiaan tulee taas perspektiiviä muutenkin korkeiden hintojen Suomessa. Ja kaikesta huolimatta, vaikka säästöistä on turha haaveillakaan, olemmehan saaneet kokea upeita lomamatkoja ym., ja kun KELAkin korvasi takautuvasti saamattomat lapsilisät, on kotimaassakin muutama roponen odottamassa. Ellei Sampo ole vienyt niitäkin. Silti, olisi kiva kokea joskus olevansa, jos nyt ei rikas, niin ainakin varakas. Vai oiskohan???